Sarımsağın Gücü

Sarımsağa kayıtsız kalmak zor. Sarımsağın ya güçlü kokusu ya da pişirerek yedikten sonra oluşan  sarımsak nefesi size itici gelebilir.

Ancak sarımsağın koruyucu gücünün sırrı onun kokusundadır. Eski Mısır’lılar kalp rahatsızlıkları için sarımsak ilaçları kullanmıştır.  İngiliz askeri doktorları da I. Dünya Savaşı sırasında enfeksiyonları tedavi etmek için sarımsak suyu kullanmışlardır. Sarımsak asırlardır bir sağlık koruyucusu olarak kabul edilmiştir. 

Çok güçlü kokuları olan bitkilerde olduğu gibi, sarımsak kendine has kokusunu, kendi hayatını tehtid eden haşerileri kaçırmak için doğal fitokimyasallar üreterek oluşturur.  Böylece sarımsağın insanları da hastalıklardan koruduğu düşünülmüş ve  standart bir bitkisel tedavi haline gelmesine neden olmuştur.  

Sarımsağın Zenginlikleri   

Sarımsak bazı toplumlarda kötü ruhları simgelerse de sarımsağın içerdiği kükürt kanserle savaşta kilit bir rol oynar.  Araştırmacılar  günümüzde sarımsak bileşiklerinin kanserin oluşmasına karşı nasıl savaş verdiklerini incelediğinde, sarımsağın 30 dan fazla aktif kükürt  madde içerdiğini belirlemişlerdir.

Allium, Latince’de sarımsak ailesinin botanik adıdır. Bu isim, allisin ve dialil disulfid gibi bir kaç bileşenin adına da yansımıştır. Soğan, pırasa, arpacık ve frenk soğanının  hepsi sarımsağın akrabalarıdır. 

Sarımsağın çeşitli araştırmalarda güzel bir koku içerdiği de belirlenmiştir. Mayıs 2016’da yapılan bir çalışmada günde 10 gr  (3 diş sarımsak ya da bir çorba kaşığı  soğan) yenilen sarımsak ve soğanın  bir tür mide kanseri riski %30 azalttığı belirlenmiştir. Bu 10.000 kişi üzerinde yapılan araştırmanın Kasım ayındaki sonuçları, daha fazla miktarda yenilen sarımsak ve soğanın kolorektal, yumurtalık, prostat, meme, renal cell, özafagus, ağız boşluğu  ve farenks kanseri riskini düşürdüğünü göstermiştir. 

Sayılarla Sarımsak

Dünyanın her yerinde lezzetli bir yemek pişirilirken sarımsağın yer bellidir. Sarımsağın diğer bitki kökenli  gıdalarla  bir arada kullanıldığında ortaya çıkan sinerji ile  sağlığı koruma özelliği artmaktadır.   

Bir öneri: Sarımsağı ezin ve pişirmeden önce oda sıcaklığında 10 dk bekletin. Birkaç araştırma sonucunda bu işlemin, sarımsağın kansere karşı savaşan enzimlerini korumasına yardım ettiğini gösterilmiştir.    

 

Kaynak: American Institude of Canser Research (AICR) Newsletter Mar. 2007

Çevirenler: Zeynep Topal (Karatay Üniversitesi SBY Hemşirelik Bölümü II. Sınıf Öğrencisi ve

Prof. Dr. Nurgün Platin (Karatay Üniversitesi SBY Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi).

Etiket:

Yeni yorum ekle

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.