Elma: Sağlık Cazibesi

Adem’in Cennet Bahçesi’nden beri elmanın halk arasında ve tarihte zengin bir yeri olmuş ve hiçbir zaman yasaklanan bir meyve olmamıştır. Ayrıca elmanın içerdiği kanserle mücadele eden  zengin maddeler, sağlıklı bir kiloyu korumada da etkilidir.  

Diğer taraftan elmanın çekiciliği efsane ve söylenegelen eski söylemlerden de ötedir. Elmanın ile ilgili bilimsel bilgiler bu meyvenin şaşırtıcı bir biçimde çok farklı yararlı gen ve fitokimyasal maddeler içerdiğini göstermiştir. Elmanın büyülü öykü ise şöyledir:

Elma Gerçek Bir Göçmendir

Elma büyük bir olasılıkla Orta Asya’da Kazakistan’daki yabani elma soyundan göçle gelmiştir. Biz dünyadaki binlerce çeşidinden yalnız birkaçının bilip yiyoruz.  Ama elmanın genetik gücünden de yararlanıyoruz.

Yabani elmaların bu şaşırtıcı genetik farklılıklarının anlamı bize tarım ile uğraşan bilim insanlarının yöntem geliştirerek, yalnız lezzetli değil aynı zamanda hastalık ve zararlı haşerelere karşı dirençli elmalar yetiştirebileceklerini göstermektedir. Elmaların  atalarında  bolca bulunan sağlığı geliştirici maddeler,  günümüzdeki yerel elma çeşitlerinde korunmaktadır.

Günde Bir Elma mı Üç Elma mı?

Sebze ve meyveler kanseri birkaç yoldan durdurduğu için  AICR sebze ve meyveden zengin bir beslenme önerir. Araştırmalar elmanın kanser riskini azaltmakta çok önemli bir rol oynadığını göstermiştir.  

Elmanın antioksidan gücü bütün meyvelerin arasında en yüksek olandır. Bu ve  bitkisel yiyeceklerdeki diğer fitokimyasal maddelerin görevleri şöyledir:

  • Oksidatif hasarı tetikleyerek hücreleri kanserden korur.
  • Kanserin büyümeye başlamasını önler.
  • Tümörün sürekli büyümesini durdurur.
  • Kanserli hücrelerin  ölümünü  kolaylaştırır.

AICR desteği ile Dr. Rui Hai Liu tarafından yapılan laboratuvar çalışmalarına göre güçlü fitokimyasal maddeleri ile elmanın meme kanseri tümörünün büyümesini baskılayabildiğini ortaya konulmuştur.

İnsanlar üstünde yapılan birkaç geniş çaplı araştırmada günde bir ya da birden fazla elma tüketmenin akciğer ve kolon kanser riskini azalttığı belirlenmiştir.  

Bu nedenle elmanın  kanseri önlemede ve bireyin sağlıklı bir kiloda kalabilmesinde etkisi önemlidir. Brezilya bilim insanlarına göre; kadınların beslenmelerine günde  üç elma eklenmesi ile kalori alımı düşürülebilmiş ve kilo vermelerine yardımcı olunmuştur. Elma kalorisi düşük ve lifi yüksek olma özelliği ile kadınların genelde daha az kalori almalarını sağlamış olabileceği düşünülmektedir. .

 

Kaynak: American Institude of Cancer Research (AICR) Newsletter, Sep. 2009, No 38

Çevirenler: Zeynep Gürel (Karatay Üniversitesi SBY Hemşirelik Bölümü II. Sınıf Öğrencisi ve

Prof. Dr. Nurgün Platin (Karatay Üniversitesi SBY Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi).

Etiket:

Yeni yorum ekle

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.