Çay

Her yıl beyaz, siyah ve yeşil çaydan milyarlarca litre çay içeriz. Çayın popülaritesinin artması, yapılan araştırmalarda gerçek çayın ana bitkisi olan Camellia sinensis’in yapraklarının sağlık için yararlı olduğunun ortaya çıkmasına bağlı olabilir. Gerçek çay (bitkisel çay çeşitleri değil) kafeine ek olarak epigallocatechin gallate (EGCG), theaflavinler ve quercetin olmak üzere bir çok ek fitokimyasal maddeler içerir.

Hücre ve hayvan çalışmaları, bu aktif bileşenlerin çoğunun tümör büyümesini azalttığı, kanser hücrelerinin kendi kendini yok etmesini artırdığını ve kanser hücrelerinin yayılma yeteneklerini sınırlama gibi kanser karşıtı özellikler taşıdığı göstermiştir. İnsanlar üstünde yapılan çalışma sonuçlarında tutarsızlıkların görülmesi üzerine, çay hazırlama yöntemleri, çay tipleri ve varsa bireysel genetik farklılıkların bu fitokimyasalları nasıl etkilediğinin daha iyi anlaşılması gerektiği fark edildi.

Ancak çay içmek için başka nedenlerimiz de var. Demlenmiş bir bardak sıcak çay ya da bir bardak buzlu çay, tadı, rengi ve sıfır kalorisiyle sizi ferahlatır ve su ihtiyacınızı karşılar. Şekerli içecekler ve düşük ya da sıfır kalorili hazır çay içeceklerinin yerine, bu lezzetli içeceği deneyebilirsiniz:

Bir bardağında 100 kalori olan limonatanın yerine; taze demlenmiş bir bardak yeşil çayın içine, 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 1 çay kaşığı bal, 1 tutam dondurulmuş çilek ya da kiraz ekleyin. Bu şekilde bir bardak limonataya göre 70 kalori eksik almış olursunuz.

NOT: Çay demlemeye vaktiniz yoksa… şekersiz çayı şişeye koyarak gün boyu bunu tüketebilirsiniz. Ancak bu yolla çayın içindeki bütün aktif  bileşenlerinin hepsini değil bir kısmını alabildiğinizi unutmayın.

 

Kaynak: American Institude of Cancer Research (AICR) News Oct. 2, 2014

Çevirenler: Beyza Topcu (Karatay Üniversitesi SBY Hemşirelik Bölümü III. Sınıf Öğrencisi ve Prof. Dr. Nurgün Platin (Karatay Üniversitesi SBY Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi)

Etiket:

Yeni yorum ekle

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.